Vinkkejä puuvisualisointiin Microsoft Power BI:ssä

Invenco Power BI

Usein asiakkailla tulee tarve esittää puuvisualisointeja, missä esitetään rekursiivinen vanhempi-lapsisukupuu esi-isästä nuorimpaan tulokkaaseen. Tämä visualisointi on useimmille tuttu, kun tarkastellaan esimerkiksi omaa sukupuuta.

Power BI:n räätälöityjen visualisointien torilta löytyy ainakin 7 ratkaisua, jotka löytyvät hakusanalla ”tree”.

Yllä olevan listan viimeinen visualisointi ei ole vähääkään sitä mitä haettiin. Ensisilmäyksellä voidaan karsia pois myös Decision Tree Chart, koska siinä on kysymys päätöspuun rakentamisesta eikä hierarkian visualisoinnista.

Seuraavat visualisoinnit eivät itse asiassa tarjonneet sukupuumaista rakennetta (tai sitten konsultti ei  vaan löytänyt oikeaa säätöruuvia):

 • Hierarchical Filter – xViz
 • Ultimate Decomposition Tree
 • TreeViz
 • Pie Charts Tree

Niinpä jäljelle jää kaksi vaihtoehtoa, joista oma suosikkini on visualisointi nimeltä Tree (versio 1.0.4). Kenttien nimeäminen on selkeä ja yksinkertainen, ja sitä saa juuri riittävästi säädettyä ainakin niihin tarpeisiin, joita itselläni on ollut. Labeleita joutuu säätämään vähän koodauksen oloisesti (tyyliin ”{0} {1}”), mutta siihen löytyy selkeät ohjeet osoiteesta: https://ck-corp.github.io/TreePowerBIVisual/.

Kulloisenkin esitystarpeen mukaan voi joutua säätämään muutamaa parametria, joiden kombinaatio pitää koettaa hakea toimivaksi riippuen mm. siitä onko valinnut vaaka- vai pystyesityksen. Seuraaviin parametreihin kannattaa kiinnittää huomiota:

 • Tree general -> Depth of tree (200)
 • Nodes -> Distance between nodes (12)
 • Nodes -> Space between node and text (8)
 • Nodes -> Radius siinä tapauksessa että haluaa tekstit pallon sisään

Huonoja puolia jos hakee, niin en ole keksinyt, miten Root-solmusta pääsisi eroon. Vertikaalista vaihtoehtoa en lähtökohtaisesti suosittelisi, koska nähdäkseni visualisointi skaalaa paremmin sivu- kuin pystysuunnassa.

Kakkoseksi jää Hierarchy Chart by Akvelon (versio 1.0.1), mutta siinä oli jonkin verran bugeja, eikä se ollut läheskään noin selkeä ja viimeistelty, kuin mitä tuo Tree on.

Jos unohdetaan alkuperäinen hakusana “tree”, niin Forced Direct Graph voisi myös olla hyvä kandidaatti, jos siinä olisi enemmän vaikutusmahdollisuutta siihen, miten solmut asettuvat visualisointiin.

Mielestäni tämä on varsin kuvaavaa tilanteessa, jossa haluaa jotain visualisoida:

 • Ensin täytyy keksiä jokin oiva hakusana tai selata kaikki visualisoinnit läpi. Tosin tämä ei ole ihan mahdoton tehtävä, koska varsinaista runsauden pulaa hyvistä räätälöidyistä visualisoinneista ei ole päässyt tässä muutaman vuoden aikana syntymään.
 • Seuraavaksi pitää ruveta kokeilemaan sopivatko valitut visualisoinnit dataan ja todennäköisesti kohtaa pettymyksiä ja epävarmuutta matkan varrella.
 • Lopuksi kuunnellaan loppukäyttäjien mutinat siitä, kuinka toisella työkalulla tämä olisi syntynyt yhtä ruksia painamalla

Kirjoittaja: Markku Löfgren

Jaa

Ota yhteyttä