Miltä näyttää Lex Malmi ja yli kaksi tuhatta muuta eduskunnan äänestystä visualisoituna?

Invenco Power BI eduskunta visualisointisovellus analytiikka raportointi

Microsoft Power BI:llä tehtiin esimerkkiratkaisu hyödyntäen eduskunnan avointa dataa.

Invencon kahvipöydässä puhuttiin tällä kertaa politiikkaa. Ei aikaakaan, kun liiketoimintatiedon hallinnan konsulttien ajatukset kääntyvät tuttuihin kysymyksiin: Mistä dataa? Miten visualisoidaan? Ei muuta kuin sanoista tekoihin!

Tutustu Power BI:llä toteutettuun eduskunnan äänestysten visualisointisovellukseen.

Pikaisen tutkimisen perusteella eduskunnan nettisivuilta löytyi avoimen datan REST-rajapinta. Varsin kattavasta dokumentaatiosta erottui pian olennainen – äänestyksiin liittyvät tiedot ja kansanedustajien antamat äänet. Ensimmäinen yritys hakea tiedot suoraan Power BI:hin osoittautui hieman kömpelöiksi. Tarvittiin järeämpiä työkaluja. Python-scriptillä rajapinnan kysely oli suoraviivaista ja datan sai sopivasti muokattuna tallennettua tiedostoon.

Seuraavaksi oli vuorossa paluu Power BI:hin, jossa yhteydet tiedostoihin ja alustava yksinkertainen tietomalli alkoi muodostua. Tietomalli koostuu neljästä taulusta. Lähteensä mukaan nimetty SaliDBAanestysEdustaja -taulu pitää sisällään edustaja- ja äänestyskohtaiset tiedot ja SaliDBAanestys -taulu tietoja äänestyksistä. Lisäksi Edustajatiedot -tauluun koottiin edustajakohtaisia tietoja ja AanestysArvot -aputauluun eri äänten arvot: jaa, ei, tyhjää, poissa.

Sitten päästiin itse asiaan – tiedon visualisointiin.

Heti oli selvää, että äänestystulokset olisi mukava nähdä eduskunnan istuntosaliin visualisoituna. Istuntosalitietoja ei valitettavasti löytynyt rajapinnalta, mutta jatkotutkimukset johtivat Timo Pertilän ansiokkaaseen blogikirjoitukseen. Timo olikin jo aiemmin paininut samojen haasteiden edessä ja ratkaissut istuntosalivisualisoinnin OKViz:in Synoptic panelilla. Sittemmin on kuitenkin julkaistu Visio custom visual, joka tuntui tähän tarkoitukseen houkuttelevammalta. Sen käyttö vaatii Visio Online- linsenssin (Plan 1 tai Plan 2), mutta viisi ensimmäistä käyttökertaa Microsoft tarjoaa tutustumistarjouksena veloituksetta.

Visiossa istuntosalin kuva valmistui näppärästi. Mallina toimi eduskunnan sivuilta löytynyt istuntosalikuva.

Invenco Power BI eduskunta visualisointisovellus analytiikka raportointi kuva1

Seuraavaksi edessä olikin harjoituksen suurin haaste. Miten annettu ääni ohjautuu haluttuun tuoliin tai tässä tapauksessa tuoleja symboloiviin palloihin? Eduskunnan avoimesta datasta ei löytynyt tietoa täysistuntosalin istumajärjestyksestä, joten ”käsityötä” tarvittiin tässä harjoituksessa. Jokaiselle pallolle annettiin yksilöllinen tieto Vision shape data -ominaisuudella ja Power BI -tietomallissa kullekin edustajalle kerrottiin pallo, jossa edustajan ääni esitetään. Lisähaastetta toi se, että edustajat vaihtuvat ja vaihtavat paikkoja kesken kauden, joten aivan 100% tarkkuuteen istumapaikasta ei ollut mahdollista päästä ilman, että tiedon saisi suoraan rajapinnalta.

Nyt taustatyö alkoi olla valmista, joten seuraavaksi alettiin rakentamaan Power BI -raporttia. Muutaman eri vaihtoehdon testaamisen myötä raportti sain nykyisen muotonsa.

Power BI eduskunta visualisointisovellus analytiikka artikkelikuva2

Kahvipöytäseurueelta kerätyn palautteen perusteella raporttiin päätettiin tuoda vielä karttavisualisointi. Power BI:n kirjanmerkkien (bookmarks) avulla toteutettiin näkymän vaihtaminen istuntosalin ja kartan välillä.

Invenco Power BI eduskunta visualisointisovellus analytiikka raportointi kuva2

Raportin julkaisu aiheutti vielä omat haasteensa, kun piti varmistaa, että käyttäjillä on tarvittavat oikeudet myös Visio-visualisointiin. OneDrivesta löytyi lopulta tarvittava tarkastelulinkki, jonka käyttö ei vaadi käyttäjän tunnistamista tai kirjautumista. Päänvaivaa aiheutti myös istuntosalivisualisointiin toisinaan ilmestyvä evästevaroitus, josta toki pääsi eroon selainsivun päivittämisellä, mutta silti harmillinen ”ominaisuus”.

Invenco Power BI eduskunta visualisointisovellus analytiikka raportointi kuva3

Mitä harjoituksesta jäi käteen käyttökelpoisen visualisointityökalun lisäksi? Ainakin roppakaupalla kokemusta Visio custom visualin käytöstä. Rajoituksineenkin, esim. sallii vain yhden tunnistemuuttujan per visualisointi, ei tue työkaluvinkkien (tooltip) käyttöä tai Power BI Report Serveriä, Visio Visual on kätevä työkalu vastaavissa käyttötarkoituksissa.

PS. Kiinnostavimpia äänestyksiä ovat ns. omantunnon kysymykset, joissa kansanedustajat eivät ole äänestäneet ryhmäkurin mukaisesti.

PPS. Sovellus toimii parhaiten tietokoneen/tabletin näytöllä

Jaa

Ota yhteyttä