Invencolaiset mukana etsimässä ratkaisuja Amazonin metsäpalojen havainnointiin tekoälyn avulla

Invenco Amazon AI

Invencolta Mikko Lähdeaho osallistui Omdenan järjestämään haasteeseen, missä etsittiin uusia tekoälypohjaisia ratkaisuja Amazonin sademetsien metsäpalojen torjuntaan. Näillä metsäpaloilla on suuri merkitys ilmaston lämpenemissä ja ilmastomuutoksessa.

Tarkempi kuvaus hankkeesta löytyy https://medium.com/omdena/fighting-against-wildfires-with-machine-learning-5c72e45b36cf

Ondema on globaali alusta, mihin vapaaehtoiset voivat osallistua rakentamaan tekoälypohjaisia ratkaisuita parantamaan reaalimaailman ongelmia. Tässä kyseisessä hankkeessa oli mukana 40 asiantuntijaa eri puolilta maapalloa.  

Mikko oli mukana rakentamassa sovellusta, jolla pyrittiin löytämään metsäpaloja konenäön avulla yhdistettynä kameraverkostoon.

Hankkeessa havaittiin aluksi, että sääennusteet eivät ole riittävän tarkkoja, koska suurin osa paloista syttyy ihmisen toiminnasta. Lisäksi sateliittikuvat ovat liian hitaita havaitsemaan paloja niiden syttyessä. Hankkeessa siis keskityttiin konenäköön yhdistettynä reaaliaikaiseen kamerakuvaan Brasilian sademetsistä ja niitä ympäröivistä alueista.

Hankkeessa on usieita vaiheita, kuten

  1. Kameroiden tekniikkaan tutustuminen
  2. Kuvien analysointimenetelmän ratkaiseminen eli miten savu voidaan havaita kuvista
  3. Kuvavirran analysointi ja mallien rakentaminen
  4. Kuvavirran parantaminen tekoälyn pohjalta
  5. Loppuanalyysien tekeminen

Hankkeessa hyödynnettiin laajasti mm. ResNet, VGG -menetelmiä yhdistettynä GPU -laskentaan.

Hanke kesti kokonaisuudessaan 10 viikkoa. Tästä ajasta 80% meni data valmisteluun ja 20% mallinnukseen ja analysointiin. Mikon kokemuksen mukaan sama jako on lähes kaikissa tekoälyratkaisuissa.

Lopputuloksena saatiin malli, joka pystyi tunnistamaan 90% kaikista palonaluista. Tätä tulosta voidaan pitää erinomaisena ja se antaa jatkokehittämiselle hyvän pohjan.

Lisätietoja:
Data Scientist, Developer, Principal Consultant, Mikko Lähdeaho
Sales and Marketing Director, Petri Räsänen

Jaa

Ota yhteyttä