Data Vault 2.0 -mallinnus on kasvanut toimivaksi menetelmäksi tietovarastohankkeissa

Invenco Data Vault

Monella nykyasiakkaallamme on käytössä Data Vault -mallinnettu tietovarasto. Panostamme Invencolla tähän alueeseen ja siksi meiltä osallistui konsultteja Ari Hovin Data Vault 2.0 -koulutukseen.

Perinteinen Data Vault (v1) oli ennen kaikkea tapa mallintaa tietovarastoa. Data Vault 2.0 laajentaa tätä maailmaa arkkitehtuuriin ja menetelmiin unohtamatta laadunvarmistusta ja master dataa. Menetelmä tukeutuu voimakkaasti ketteriin menetelmiin työskentelytapana ja siten istuu hyvin nykyaikaisiin BI-projekteihin.

Data Vault 2.0 on iso paketti, joka hyödyntää osia CMMI taso 5 (optimointi), PMP, Six Sigma, TQM, Agile etc alan standardeista. DV2.0 ei itsessään pakota johonkin tiettyyn teknologiavalintaan esimerkiksi kannan kanssa ja tukee yhtä lailla relaatiokantoja kuin NoSQL käyttöä. Perinteisiin tietovarasto mallinnuksiin verrattuna Data Vault tarjoaa parempaa laajennettavuutta ja luonnostaan sisältää mm. hajautusavainten käsittelyn ja tiedon auditoitavuuden.

Keskeisiä asioita Data Vault 2.0 menetelmässä ovat datan ja informaation erottaminen. Data elää esimerkiksi latausalueella ja Raw Data Vault alueella, mutta liiketoiminta hyödyntää Information mart -varastoja, jotka voivat olla dimensionaalisesti mallinnettuja.

Data Vault 2.0 menetelmä on kaikkinensa käyttökelpoinen kokonaisuus erikokoisille yrityksille.

Managed Self-Service BI (SSBI) on tietovarastoratkaisu, jossa

  • loppukäyttäjät, mm. analyytikot, pääsevät käsiksi tuotettuun informaatioon
  • loppukäyttäjien ulottuvilla oleva informaatio on ajantasaista
  • loppukäyttäjät tuottavat esimerkkinä MDM-tietoja päivittämällä informaatiota takaisin tietovarastoon/raportointiin
  • tuotettujen tietojen muokkaus- ja käsittelyhistoria on jäljitettävissä
  • tiedot ovat tietoturvallisesti käsitelty ja siirretty

Koulutus kokonaisuutena oli hyvä, materiaali paikoin jopa erinomaista. Näin korona-aikana ongelmaksi muodostui se, että kouluttaja koulutti etänä USA:sta. Hän aloitti kouluttamisen omaa aikaansa klo 01:00 yöllä ja se valitettavasti näkyi iltapäivällä, kun johdonmukaisuus kärsi koulutuksessa – väsymyksellä lienee hintansa. Kouluttaja oli osaava ja vastasi kysymyksiin laajasti ja perustellen.

Koulutus on kolmen kokonaisen päivän kokonaisuus, jota ennen käydään yhden päivän mittainen itseopiskelukokonaisuus pohjaksi. Varsinaista ennakko-osaamista ei ole osallistumiselle määritetty, mutta vahva suositus on tutustua etukäteen menetelmän kirjallisuuteen, esimerkiksi: Building a Scalable Data Warehouse with Data Vault 2.0.

Kurssi syvensi entisestään osaamistamme tietovarastoinnin alueella ja antoi erinomaisen pohjan sertifiointien tekemiseen tällä alueella. Suosittelemme kurssia kaikille, joilla Data Vault projekti on ajankohtainen!

Haluatko ottaa datan paremmin haltuun? Ota yhteyttä!

Jaa

Ota yhteyttä